Warning: The magic method __get() must have public visibility and cannot be static in /home/juvftp/www/library/Zend/Session/Namespace.php on line 247

Warning: The magic method __set() must have public visibility and cannot be static in /home/juvftp/www/library/Zend/Session/Namespace.php on line 269

Warning: The magic method __isset() must have public visibility and cannot be static in /home/juvftp/www/library/Zend/Session/Namespace.php on line 354

Warning: The magic method __unset() must have public visibility and cannot be static in /home/juvftp/www/library/Zend/Session/Namespace.php on line 374

Warning: The magic method __isset() must have public visibility and cannot be static in /home/juvftp/www/library/Zend/Config.php on line 182

Warning: The magic method __unset() must have public visibility and cannot be static in /home/juvftp/www/library/Zend/Config.php on line 194

Warning: The magic method __call() must have public visibility and cannot be static in /home/juvftp/www/library/Zend/Db/Select.php on line 1072
 Juventus Concert Wind Band Sopron

Press


Tarolt a Juventus
> 2007.08.07. Kisalföld

Kiskőrös - Tarolt a Juventus Koncert Fúvószenekar a Kiskőrösön megrendezett nemzetközi versenyen: több kategóriában is első helyezettek lettek a soproniak, akik különdíjat is érdemeltek.

Első helyezést ért el a Sárvári Mazsorett Csoporttal együtt szereplő Juventus Koncert Fúvószenekar a negyedik Kiskőrösi Nemzetközi Fúvószenekari és Mazsorett Fesztiválon és Versenyen. Dr. Friedrich András, az együttes vezetője a Kisalföldnek elmondta, két részből állt a megmérettetés: szórakoztató és menetzenei kategóriában is összemérték felkészültségüket a részt vevő együttesek. A versenyben szempont volt az összhang, a küllem és persze elsősorban a zenei felkészültség és előadásmód.

A Vida Mihály tamburmajor közreműködésével szereplő soproni együttes és a Csikós Györgyné Simon Edit vezette sárvári mazsorettek Friedrich András vezetésével végül minden fontos díjat elhoztak a kiskőrösi fesztiváltól. A show- és az abszolút kategóriában is elsők lettek, s mint a legtöbb pontot elérő zenekar a különdíjat is ők kapták. Ráadásként az együttesek között megrendezett futballmérkőzéseken csapataik megszerezték az első és a harmadik helyezést.

Negyvenöt éve fújnak
> 2007.03.28. Kisalföld

Jubileumi koncertre készül a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar. Az úttörőzenekarból többszörösen arany minősítésűvé vált együttes negyvenöt éve szerves része Sopron kulturális életének.

A háború előtt három leventezenekar is fújta a nótákat és indulókat Sopronban, de a fúvószenének már a XVI. század óta vannak hagyományai a városban. A Fenyő Téri Általános Iskolában 1962-ben Tarján János későbbi karmester, Ruisz Jenő úttörővezető és Heves Ferenc igazgató úgy gondolták, folytatni kell a nemes fúvószenei hagyományokat: megalakították iskolai fúvószenekarukat. Ez az együttes volt az alap, amelyből később a Juventus Koncert Fúvószenekar alakult ki. A dr. Friedrich András vezette együttes március 31-én 18 órakor a Liszt-központban ad jubileumi koncertet 45. születésnapja alkalmából.

Kölcsön hangszerekkel

- A feloszlott vasöntödei fúvószenekar hangszereivel kezdtek a Fenyő téren muzsikálni, később persze már saját eszközöket is vásároltak. Hamarosan olyan hírnévre tettek szert, hogy már a csillebérci táborban is ők fújták - meséli dr. Friedrich András, aki nemcsak vezetője az utódzenekarnak, hanem "történésze" is a soproni fúvószenének. - Tarján János 1972-ig irányította az együttest, akkor Fohner János vette át a kis muzsikusokat. Nagy érdeme volt, hogy bevitte a gyerekeket a zeneiskolába, s az addig szakkörszerűen működő zenekar ekkortól már komolyan tanulta is a muzsikálást.
Fohner János azonban 1975-ben a városi zenekar élére kerül, így azóta dr. Friedrich András dirigálja az ifjú fúvósokat. Tizennégy gyerekkel kezdett, ma az 1993-ban alakult utánpótlás-együttessel együtt közel kilencvenen vannak. 1976-ban már az első külföldi turnéjukra utazhattak - Moszkvába. - Olyan pilóták előtt is játszottunk, akiknek a háború alatt Csapodon volt a bázisuk. Talán még Sopront is lőtték - jegyzi meg a karnagy.

Fesztiválok itthon és távol

A zenekar az idők során egyre népszerűbb lett. A város kulturális fesztiváljainak állandó szereplőjévé vált, de hívták őket távolabbra és külföldre is. A 80-as évek elején aztán a karnagy megelégelte, hogy a nyolcadikosok mindig elhagyják a zenekart és előbb 18 évre emelte a felső korhatárt, majd végleg eltörölte. Ekkor már rendszeresen jártak külföldre, beutazták szinte egész Európát. Ez is motiválhatta a fiatalokat a zenélésben, de azok a minősítő versenyek is, ahol kivétel nélkül mindig a legmagasabb, a kiemelt arany minősítést érdemelték. Ausztriába és Németországba is neveztek már versenyre, s aranynál halványabb eredménnyel ott sem érték be. 1991-ben a Magyar Köztársaság Kiváló Együttese címet is megkapták. Négy CD-jük került forgalomba, több rádiófelvétel őrzi muzsikájukat, s a Magyar Fúvószenekari és Mazsorett Szövetség karnagyképzőjének házi zenekaraként is ismertek.

Ifjúságiból Juventus

A zenekart 1999-ben "keresztelték" Juventus Koncert Fúvószenekarra, így is jelezni kívánták, hogy nem a nagy versenytárs, a városi fúvószenekar utánpótlás-együtteseként dolgoznak.
- Nem tartanánk itt, ha nem lettek volna a zenekarnak kiváló segítői, támogatói, köztük az elhunyt Antal Vilmos tamburmajor, Sógor Ferenc és Kiss Károly, akik az Ifjú Fúvósokért Alapítvány motorjaként sokat dolgoztak értünk - mondja dr. Friedrich András, hozzátéve, már az alapítvány is átalakult, a Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar Alapítvány elnöke dr. Kárpáti György.

Az emberi oldal

Az együtt zenélés öröme családokat, testvéreket hozott az együttesbe évtizedeken keresztül. Híresek voltak a Vörös és a Kránitz-fiúk, a Csertő-testvérek, az Árvay-család, Molnárék, Gátasék, Vidáék. Gyakran ugyanaz a hangszer hosszú évekig jelen volt az együttes életében, csakhogy más-más generáció fújta. Nemcsak barátságok köttettek a próbatermekben, hanem házasságok is - többek között a Friedrich családban.

Fúvószenekari találkozó
> 2006.07.04.
Sopron TV - Soproni Krónika

A Juventus Koncert Fúvószenekar 12. alkalommal rendezett Nemzetközi Fúvószenekari Találkozót városunkban. A Fő téri közös számok után, délután az Erszébet kertben adott koncertet a 8 résztvevő együttes.

A Nemzetközi Fúvószenekari Találkozót 12. alkalommal rendezte meg a Juventus Koncert Fúvószenekar a 49. Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat keretében. A fellépő zenekarok és mazsorettcsoportok a környékbeli Ágfalva, Győr, Sárvár, Siófok, Szigetvár valamint az ausztriai Rust és Turnau, és a távoli svéd Värnamo településeket képviselték a vasárnapi eseményen.

A fúvósok a Pap rétről vonultak be a Fő térre. A közös számokat követően a műsor az Erzsébet kertben folytatódott a délután folyamán. A koncertek alatt nemcsak a repertoárral, hanem egymással is megismerkedhettek a résztvevők.

A Juventus Koncert Fúvószenekar a jövőre 50 éves Városi Fúvószenekarral együtt rendezi meg a 2007-es 13. Nemzetközi Fúvószenekari Találkozót.

A Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar Kemptenben vendégeskedik
> 2006.04.29.
Allgäuer Zeitung
A Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar - mely jelenleg a Sankt Mang-i Zeneegyesület vendége - április 29-én, szombaton 16 órától 17 óráig zenél Kemptenben, a Forum Allgäu-ban. A magyar zenészek programjában egyaránt hallhatók tradicionális és modern fúvószenék a magasabb osztályból. A zenekar még egyszer fellép, május 1-jén 10:30-kor, Sankt Mang-ban, a Májusfaállítás Ünnepén.
Soproni zenészek játszanak a Forumban
> 2006.04.22.
Allgäuer Zeitung
A Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar április 29-én, szombaton 16 órától 17 óráig zenél Kemptenben, a Forum Allgäu-ban. Az együttes április 29. és május 1. között lesz vendége a Sankt Mang-i Zeneegyesületnek. Előadásukban tradicionális és modern fúvószenék hallhatók a magasabb osztályból. A zenekart május 1-jén 10:30-kor újfent hallhatjuk Sankt Mang-ban, a Májusfa Ünnep során. A két zenekar városa, Kempten és Sopron közötti baráti kapcsolat már 1989 óta fennáll.
A Juventus zenekar marad a GYIK-ban
> 2006.03.12. Kisalföld

Aláírta a bérleti szerződést a Juventus Koncert Fúvószenekar és a GYIK. A fúvósok tehát a jövőben is korábbi helyükön próbálnak.

Továbbra is a GYIK-ban próbál a Juventus Koncert Fúvószenekar - tudatta szerkesztőségünkkel dr. Friedrich András karmester. Sikerült a vitás kérdésekben kompromisszumot kötni, a rács marad, a fúvósok és a rockzenészek írásban foglalt rend szerint osztoznak meg a termen. A Juventus heti két alkalommal próbál a teremben, de koncert előtt lehetőségük lesz a heti háromszori vagy akár négyszeri próbára is.
Rozsonits Tamás, a Gyermek- és Ifjúsági Központ igazgatója a Kisalföldnek elmondta, örül, hogy végre pont kerül az ügy végére, és marad a zenekar.
Mint korábban megírtuk, a zenekar vezetői többek között azért fontolgatták a költözést, mert míg korábban kizárólag a fúvósok használhatták a termet, most - amikor ők nem próbálnak - fiatal rockzenészek vehetik birtokba a helyiség egyharmadát.

Nincs megállapodás
> 2006.03.04.
Kisalföld

Egy hét türelmi időt kért a Juventus Koncert Fúvószenekart fenntartó alapítvány vezetősége a Gyermek- és Ifjúsági Központ igazgatójától a tegnapi megbeszélésen.

Mint tegnapi számunkban megírtuk (Kisalföld, 2006. március 3., Társbérlet a GYIK pincéjében), vita alakult ki a zenekar és az intézmény között, mivel a Juventusnak biztosított próbaterem egy részét - amikor az üres - fiatal amatőr rockzenészek is használhatják. Ehhez csupán az e célból felszerelt rácsot kellene mindenkinek használnia.
Rozsonits Tamás, a GYIK igazgatója a Kisalföldnek tegnap elmondta, az alapítvány vezetői egy hét türelmi időt kértek, hogy áttanulmányozhassák az új bérleti szerződést és áttekintsék a helyzetet. - Egy hét múlva azonban pont kerül az ügy végére - fogalmazott az igazgató.

Társbérlet a GYIK pincéjében
> 2006.03.03.
Kisalföld

Költözni készül a Juventus Koncert Fúvószenekar. Az együttes évekig a GYIK-ban próbált, de most társbérlőket kaptak a bérelt terembe.

Nem megoldott a város művészeti csoportjainak a próbalehetősége. Sógor Ferenc, az együttest működtető alapítvány titkára szerint ez a legfőbb oka, hogy a GYIK-ból költözni készül a város ifjúsági zenekara. Igaz, ma még egyszer tárgyalóasztalhoz ülnek az érintettek, tehát ahogy a karmester, dr. Friedrich András fogalmaz, még minden lehetséges.
Mi a probléma? Mindenki mást mond, de a visszafogott panaszkodás közben csak kibújik a szög a zsákból.

A nagy múltra visszatekintő Juventus Koncert Fúvószenekar évek óta szoros kapcsolatban áll Sógor Ferenccel, aki korábban az Úttörő Házat, aztán a Gyermekek Házát, majd a Gyermek- és Ifjúsági Központot igazgatta. A zenekarnak tehát sohasem okozott problémát a próbaterem kérdése. Sógor Ferenc azonban nemrég nyugdíjba ment, helyét a GYIK élén Rozsonits Tamás vette át. Számára - érthető módon - a Juventus nem a legfőbb, csupán az egyik művészeti csoport a többi közt.

- Voltak ebből konfliktusok, de igyekeztünk megoldani őket - mondja a központ új vezetője, akinek nagyszabású terveit úgy lehetne legjobban összefoglalni, hogy szeretne minél több gyereket és fiatalt becsalogatni a házba, s ehhez egyik legfontosabb eszközül a zenét választotta. Nem véletlen - hiszen Rozsonits Tamás maga is zenész volt egykor -, hogy soproni amatőr rockzenekarok számára alakított ki próbatermet a házban, profi berendezéseket vásárolt, és fellépési lehetőséget is biztosít a srácoknak. Illetve csak biztosítana, mert a dolog egyelőre nem működik.

A rockzenekarok próbaterme ugyanis a Juventus 70 négyzetméteres, eddig kizárólag általuk használt helyiségéből lett leválasztva oly módon, hogy a terem egyharmadánál rácsot szereltek fel. Rozsonits Tamás szerint mindössze annyiról van szó, hogy próba után a zenészeknek a terem nagyobbik felébe kell rendezni a székeket és a hangszereket, aztán lehúzni és bezárni a rácsot. A maradék egyharmadon próbálhatnának a fiatal titánok, akiknek ugyancsak feladatuk az általuk használt berendezést távozáskor rendben elpakolni. Látszólag kivitelezhető a dolog, de a társbérlőknek még soha, senki sem örült. A Juventus sem, akik eddig kizárólagosságot élveztek a teremben. Nem is törik magukat az új szabályok betartására, ottjártunkkor sem volt lehúzva a rács s összepakolva a hangszerarzenál.

Sógor Ferenc szerint a rács azt jelképezi, hogy a GYIK meg akar szabadulni a zenekartól, Rozsonits Tamás szerint ez nincs így, de a sok veszekedés miatt talán már ezt sem bánná. A történetben mindenki sértődött egy kicsit, a másiktól várná el a kompromisszumot, emiatt a nyolcvan zenész próbalehetősége, jövője vált bizonytalanná.

Hárman háromfelé

Három nagy zeneművészeti csoport működik a városban, mindhárom máshol próbál. Valaha a Liszt művelődési ház jelentett próbalehetőséget a zenekaroknak. Annak átalakítása után a fiatalok a GYIK-ban, a szimfonikusok a főiskolán, a felnőtt fúvószenekar pedig a határőrség épületében lelt új otthonra. Sógor Ferenc szerint az lenne az ideális, ha lenne egy hely a művészeti csoportok számára - például az István bíró utcában üresen álló egykori óvoda -, bár sejti, ez a város nem bír el újabb intézményt.

Dohos László ezredes, a Magyar Honvédség Fúvószenekarainak főkarmestere, Liszt-díjas karnagy irányításával Sopronban zajlik a fúvósdirigensek XI. művészeti tábora. Közreműködésükkel ma díszhangversenyt rendeznek a GYIK-ban.
> 2005.08.25.
Kisalföld
- Hazánkban százhúsz zenekar tartozik az országos fúvószenei szövetséghez, köztük a két soproni - mondta Dohos László ezredes, a szövetség elnöke, Liszt-díjas karnagy. - A legutóbbi két országos nyári karnagytáborban negyven karmester részesült továbbképzésben, idén pedig újabb tizenkét dirigenssel foghattunk munkához - dr. Friedrich András karnagy és Kocsis Zoltán zongora korrepetitor közreműködésével - a Gyermek- és Ifjúsági Központban. Mindez messzemenően közrejátszik abban, hogy a hazai fúvószenekarok egyre színvonalasabb teljesítményt nyújtsanak idehaza és külföldön egyaránt. A Juventus kiváló együttes, s ami a dinamikát, a tempó- és hangszínárnyalat-váltásokat, illetve az összhangzásokat illeti, igen jól lehet velük együtt dolgozni. Örülünk, hogy próbáinkra be-betérnek az érdeklődő járókelők. Táborzáró díszhangversenyünket ma este 7 órakor tartjuk, amelyre belépődíj nélkül várjuk Sopron és környéke fúvószene-kedvelőit.
Egyhetes karmestertábor a GYIK-ban
> 2005.08.25.
Sopron TV - Soproni Krónika
A héten megkezdődött a 11. Országos nyári Karnagyképző tábor a Gyermek és Ifjúsági Központban. Az egyhetes tábor, melyen szlovákiai magyar karmesterek is részt vesznek, a fúvószenei élet egyik legfontosabb rendezvénnyé nőtte ki magát.

A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, táborvezető Dohos László: "A fúvószene igen jó helyen áll Magyarországon, ezért fontos a karmestertábor, melyen évről évre nemcsak növendékek, de képzett zenészek és karmesterek is részt vesznek."
Először 1984-ben szerveztek fúvóskarnagyképző tábort Berettyóújfalun. Akkor még a kórusok országos tanácsa megbízásából. Ebből vált ki 1990-ben a magyar fúvószenei szövetség, amelyet azóta Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségnek hívnak. Később átkerült a karnagyi képzés illetve továbbképzés Sopronba, melyen idén nemcsak magyar hanem szlovákiai magyar karmesterek is részt vesznek. A növendékek sok hasznos tanácsot kapnak tudásuk fejlesztésére az egyhetes tábor alatt.

1991 óta az akkor még soproni Ifjúsági Fúvószenekarnak nevezett Juventus Koncert Fúvószenekar segíti a táborban résztvevők munkáját.
Dr. Friedrich András karmester: "A tábor mindig fontos esemény a zenekar történetében, minden évben sokat készülnek az egy hétig tartó próbákra, melyeket a Gyermek és Ifjúsági Központban tartanak."

A 11. Országos nyári Karnagytábor ingyenes záró hangversenyét pénteken 19 órakor tartják a Gyermek és Ifjúsági Központban.
A nagysikerű Tavaszi Hangverseny a Gyermek és Ifjúsági Központban
> 2005.04.12.
Sopron TV - Soproni Krónika
Az Ifjú Fúvósokért Alapítvány valamint a Gyermek és Ifjúsági Központ szervezésében idén is megtartotta hagyományos Tavaszi Hangversenyét a Juventus Koncert Fúvószenekar. Az ifjú zenészeket immár 30 éve vezényli Friedrich András.

Friedrich András a Juventus Koncert Fúvószenekar karmestere, minden koncertre nagy gonddal készíti fel az ifjú fúvósokat. Április 10.-e azonban különösen fontos dátum volt az életében.
Maros Ernő hangszerelésében több szerzeményt is játszik a zenekar. Ezúttal egy indulót fújtak el az idős karmester tiszteletére, akinek több szép emléke fűződik a kezdeti időszakhoz.

A Tavaszi Hangversenyt az együttes utánpótlás zenekara nyitotta meg, Friedrich Gergely vezetésével. Ezután átvették a helyet a nagyok és megkezdődött a zenei világutazás. A hagyományos indulók mellett, a közönség több ország zenei palettájáról hallgathatott nagysikerű fúvószenei darabokat. Az est folyamán Vida Mihály xylofonon működött közre.
Zene határok nélkül
> 2005.02.
Koktél
Ezt a címet kapta a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar legújabb, negyedik hanghordozója. A "Nemzetközi Fesztiválzenekar" és a "Magyar Köztársaság Kiváló Együttese" címeket, valamint számos elismerést, díjat magáénak tudó zenész csapat negyvenkét éve fújja a klasszikust és a modernt.

A kezdet

Ápolni a német nemzeti kultúrát. Ez volt a célja Tarján Jánosnak, amikor 1962-ben a Fenyő téri iskolában megalapította az együttest. A karmesteri pálcát 1972-ben Fohner János, három évvel később pedig a jelenlegi karnagy, dr. Friedrich András vette át. A polkát, keringőt, slágereket, filmzenéket játszó zenekart hamar megkedvelte a soproni közönség, ismertté váltak az országban és határainkon túl. A ma már évente mintegy félszáz - rendszerint teltházas - koncertet adó, megszámlálhatatlan darabnyi repertoárral bíró együttes a város zenei és kulturális életének szerves része.

Népszerűség

A fúvósmuzsika iránti érdeklődés évtizedes hagyományokra tekint vissza itthon és határainkon túl, sikere a nyugati határ mentén, kiváltképp a szomszédos Ausztriában töretlen. Jól példázza ezt, hogy csak Burgenlandban 300 aktív zenekart tartanak számon. Hazánk ezer fúvószenekarának egyik legsikeresebbjét, a Juventust közel száz magyar és számos külföldi együtteshez fűzi barátság. Legtöbbet Ausztriában szerepelnek, de a négy évtized alatt a szlovák, a német, az olasz, a svéd, a dán, a holland, a svájci és a moszkvai közönség előtt is bemutatkoztak.

Eredmények

"Kiemelt aranydiploma", "legjobb szólista", "legjobb tamburmajor" - még néhány megszerzett titulus a fent kiemeltek mellé. A Magyar Fúvószenekari Szövetség díszoklevelét, valamint Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának "Sopronért" oklevelét 40 éves jubileumán vehette át a zenekar, amely tavaly az osztrák és szlovén zenekarok részvételével zajló Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó házigazdája volt. Évről-évre aktív részese a Fúvószenei Szövetség nyári karmesterképző táborának és állandó szereplője a Soproni Ünnepi Heteknek. Nélkülük nincs karácsony és újév, na meg tavaszkezdet Sopronban.

Csapatmunka

Az utánpótlás csoporttal együtt nyolcvan muzsikust tömörítő együttesnek a Gyermek- és Ifjúsági Központ ad otthont. A legfiatalabb zenész 10 éves, a legidősebb 45 éves, sokan aktív dolgozók, többen hivatásos zenészek. A heti két próba és a fellépések szüneteiben és az utazások alatt nemcsak életre szóló barátságok, de szerelmek is szövődtek, például Friedrich András mindkét fia a zenekar tagjai közül választott jövendőbelit. A karnagy reméli, később unokái is a Juventus gárdáját erősítik majd.

Közkívánatra: a negyedik

A zenekar első műsoros kazettája 1992-ben készült el, majd jött a "Térzene Sopronban", azután az "Itt van a harmadik" című CD és kazetta, most pedig már itt a "Zene határok nélkül" is. Az indulókat, himnuszokat, klasszikus szerzők eredeti műveit és átiratait tartalmazó lemezen magyar, osztrák, cseh és szlovák, angol, orosz, holland, finn, kubai és amerikai komponálók művei csendülnek fel - köztük a világ legidősebb zeneszerzője, a 102 éves Takács Jenő Dodekafon polkája. A lemez teljes anyagát egyszer már meghallgathatták az érdeklődő soproniak: az elhunyt zenésztárs, Antal Vilmos tamburmajor emlékére rendezett koncerten.

A siker titka

Először is a sok munka, vagyis a rendszeres gyakorlás - mondja Friedrich András. Amikor pedig a "banda" már jól tudja a műveket, és az élményt szeretné a közönséggel is megosztani, legyenek rendben és "jól befújva" a hangszerek, a zenészekben pedig a legcsekélyebb feszültségnek se legyen nyoma. A jó koncerthez mindemellett legfontosabb a jó közönség, szerencsére a soproni ilyen - mondja a karmester -, így lesz tökéletes a hangverseny, és ettől válik a színpad az igazi örömteli együttmuzsikálás helyszínévé.

Gazdasági háttér

A sikerhez nemcsak a jó közönség, hanem a jó családi és a jó gazdasági háttér is szükséges!
Korábban a Gyermekek Háza, jelenleg pedig a Gyermek- és Ifjúsági Központ ad helyet, és munkatársain keresztül éveken át komoly segítséget a hétköznapi és ünnepi munkához!
1990 óta az Ifjú Fúvósokért Alapítvány biztosítja a gazdasági alapokat. A működéshez a város önkormányzata anyagilag is, a zenekari tagok szülei, a zenekar barátai az SZJA 1%-ával, alapítványi támogatásokkal, illetve különféle pályázatokkal tudják megteremteni a gazdasági hátteret. Nagyobb eseményeknél - ilyen volt az új CD és kazetta anyagi hátterének megszervezése - pedig a tehetősebb és a kultúrát jobban szerető cégek is összefognak.
A zenekari tagok aktív munkája, a tudatos karmester mindig célratörő tevékenysége, valamint az alapítvány működésének folyamatos biztosítása nélkül nincs tartós siker, magas művészi teljesítmény - mondja Sógor Ferenc, az alapítvány titkára, aki huszonharmadik éve szervezi a zenekar szakmai munkán kívüli életét.
Juventus - zene határok nélkül
> 2005.01.
Kisalföld
"Zene határok nélkül" - ezt a címet adta legújabb hanglemezének a Juventus Koncert Fúvószenekar. Az évente többtucatnyi fellépést vállaló soproni együttes CD-jén magyar, osztrák, cseh, szlovák, angol, orosz, holland, finn, kubai és amerikai klasszikus szerzők indulói, himnuszai csendülnek fel.

A város ifjú fúvósaiból 42 évvel ezelőtt Tarján János verbuvált zenekart a német nemzeti kultúra ápolására. A ma dr. Friedrich András vezette együttes évente csaknem félszáz koncertet ad: számos hazai fellépésük mellett legtöbbet Ausztriában szerepelnek, de fennállásuk óta a szlovák, a német, az olasz, a svéd, a dán, a holland, a svájci vagy a moszkvai közönség előtt is eljátszhatták már széles repertoárjuk legszebb keringőit, polkáit, slágereket, filmzenéket. Az utánpótláscsoporttal együtt 80 tagú együttes egyebek mellett a "Nemzetközi Fesztiválzenekar" és a "Magyar Köztársaság Kiváló Együttese" címek birtokosa; négy évtizedes jubileumán a Fúvószenekari Szövetségtől díszoklevelet, a várostól Sopronért-díjat kapott. A díjazott szólistákkal is büszkélkedő muzsikusgárda 2004-ben a városban zajló Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó házigazdája volt, állandó résztvevői a Fúvószenei Szövetség nyári karmesterképző táborának és a Soproni Ünnepi Heteknek; hangversenyük nélkül nincs óévbúcsúztató vagy épp tavaszkezdet Sopronban. A zenekar 1992-ben készítette el első kazettáját, most pedig már a negyedik hanghordozó is elkészült "Zene határok nélkül" címmel. A CD-n magyar, osztrák, cseh, szlovák, angol, orosz, holland, finn, kubai és amerikai klasszikus szerzők indulói, himnuszai csendülnek fel, köztük a világ legidősebb zeneszerzője, a 102 éves Takács Jenő Dodekafon polkája. A lemez teljes anyagát az Antal Vilmos tamburmajor emlékére rendezett koncerten már meghallgathatták a soproniak.
Ifjú fúvósok próbája a CISM-versenyen
"MID-Europe 2004", Schladming (Ausztria)
> 2004.09.
Musik zum Lesen
>Hangzásvilág és játéktechnika

(...) Inkább a kedves szomszéd jelzővel szokták illetni Dr. Freidrich Andrást, aki az Ausztriával szomszédos magyarországi Sopron városában kiváló ifjúsági munkát folytat. Az általa vezetett "Juventus Koncert Fúvószenekar" motiváltságról, lelkességről, tetszetős hangzásvilágról és játéktechnikai érettségről tett tanúságot. Így a von Holst által írt Suite-ben a frazírozást is hatásosan valósították meg. Két zenemű is kiváltképpen tetszett a közönségnek: utolsó darabként a Hidas Frigyes komponálta "Capriccio", illetve kötelezőként egy igazi Klaus-Peter Bruchmann, a derűs komponista "Fanfara e Danza" című műve.
Mariborba készül a Juventus zenekar
> 2004.08.10.
Kisalföld
A nyári szünetben sem mondta le fellépéseit a Juventus Koncert Fúvószenekar, sőt, az ausztriai Schladmingban megrendezett versenyen is kiválóan szerepelt. Ősszel újabb kihívások várnak a fiatal zenészekre.

Csak néhány napos nyári szünetet kapott idén a Juventus Koncert Fúvószenekar közel hatvan zenésze. Megérdemelték a rövid pihenést, hiszen az egész éves munka után nyáron is egymást érték a fellépéseik. Részt vettek az ausztriai Schladmingban megrendezett versenyen is, ahol az ifjúsági kategóriában az ötödik helyen végeztek. Schladming télen a havas sportok Mekkája, nyáron a fúvószene fővárosa. Itt rendezik meg minden évben azt a találkozót, amelyre a világ számos országából érkeznek együttesek. A soproni fiatalok például kínaiakkal, szlovénekkel, hollandokkal, osztrákokkal versengtek az Európai Fúvószenekari Szövetség minősítő pontjaiért.

Az együttes a magyar fővárosban is fellépett, miközben nélkülözniük kellett utazásaik és koncertjeik tapasztalt szervezőjét, Sógor Ferencet. "Hiányzott" - mondja Friedrich András karmester, aztán az őszi terveket sorolja. A szlovéniai Mariborba készülnek, majd a szlovákiai Nagyszombaton (Trnava) lesz fellépésük. Októberben pedig a negyedik CD-felvételét készíti el a Juventus Koncert Fúvószenekar. A lemezen ezúttal soproni specialitásokkal találkozhatnak hallgatóik.
I. Fúvószenekari és mazsorett konferencia
> 2003.11.16.
CyberPress
A hazai fúvószenei élet aktív, az elért eredmények pedig bíztatók - hangzott el az I. Fúvószenekari és mazsorett konferencián. A Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Fúvószenei Szövetség által rendezett kétnapos országos fórumnak Sopron adott otthont.

Magyarországon körülbelül 700 fúvószenekar működik és dolgozik aktívan - feleannyian, mint Ausztriában. A fa- és rézfúvós hangszerek között ma is a fuvola és a trombita a legnépszerűbb - mondta el a Cyberpress-nek dr. Friedrich András szervező, a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar karnagya a Gyermek- és Ifjúsági Központban tartott kétnapos fórum megnyitója előtt.

Az ünnepélyes megnyitón Tóth Erzsébet, a Magyar Művelődési Intézet művészeti igazgatóhelyettese kiemelte: az egyes zenekarok munkájának megítélése, helyzete attól is függ, mennyire érzik magukénak együtteseiket a települések. Dohos László, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, a Magyar Honvédség főkarmestere 60 éve muzsikál különböző fúvószenekarokban. Véleménye szerint a fúvósmuzsika évtizedek óta nem veszített népszerűségéből, így utánpótlásban sincs hiány. Úgy véli, a hazai amatőr fúvósmozgalom karmester-centrikus; egy jól felkészült, szimpatikus karmester - kortól függetlenül - képes magához vonzani a fiatalokat.

A magyarországi fúvószene helyzetéről szólva a találkozón rámutattak: az amatőr fúvószenekarok Európa-szerte megállják helyüket. A mazsorett csoportok és fúvós zenekarok együttműködésében azonban elkélne a frissítés, mert - mint dr. Friedrich András fogalmazott - a mazsorett csoportokat kísérő zenei választék egysíkú, amit szeretnének bővíteni például az indulóban rejlő sajátosságok kihasználásával.

A zenekarokat a Fúvószenekarok Európai Szövetsége 100 pontos, négy nehézségi fokozatú minőségbiztosítási rendszere alapján minősítik. A Sopronban közismert és közkedvelt Juventus Koncert Fúvószenekar 2000-ben 92 ponttal a 'D', azaz a kiemelt nehézségű kategória arany fokozatát szerezte meg.
A Juventus Koncert Fúvószenekar hétvégi hangversenye
> 2003.03.31.
CyberPress

A hétvégén került sor a Juventus Koncert Fúvószenekar hangversenyére a Liszt Ferenc Konferencia Központban. Dr. Friedrich András karmester vezényletével sikeres előadásban volt részük azoknak a soproni zenekedvelőknek, akik a Juventus Koncert Fúvószenekar hangversenyét választották szombat esti programjuknak.

A hallgatókat Kiss Károly, a zenekart működtető Ifjú Fúvósokért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. A teltházas hangversenyen közreműködött a zenekar utánpótlás együttese (vezető: Friedrich Gergely). A fúvószenekar létszáma kb. 55 fő, az utánpótlás csoportot kb. 20 fő alkotja.

A hangversenyen szólót játszott Vida György (18 éves berzsenyista diák, zeneiskolai növendék) harsonán (Rimszkij-Korzakov: Harsonaverseny) és Láng Mariann (26 éves kozmetikus), aki a Posta az erdőben című karakterdarabot adta elő.

A szombat esti hangverseny az utánpótlás csoport 15 perces műsorával kezdődött, majd a két zenekar közös előadásában a Lövér induló következett.
A koncert első felének csúcspontjai: Rimszkij-Korzakov: harsonaverseny, Giacomo Meyerbeer: Koronázási induló a Próféta c. operából, Herma von Bierkist: WOSN (West-Ost-Süd-Nord). Ez utóbbi kötelező darab az idei évben az osztrák minősítési rendszerben (a zenekar 2003. április 13-án Kismartonban fog megmérkőzni a "C" szinten). A közönség további élményt adó előadásban hallhatta Dimitrij Sosztakovics "A bürokrata" darabot a "Csavar" című operából és a 2. keringőt a Jazz-Szvitből.
A koncert második felében szórakoztató fúvószene: egy magyar induló (Pécsi József: Centenáriumi induló), Leonard Bernstein: West Side Story - egyveleg, ABBA - egyveleg, egyveleg a "Macskajaj" című filmből hangzott el.

A Juventus Koncert Fúvószenekar ünnepi koncertje
> 2002.12.23.
CyberPress
Amikor hideg volt a szél, hókásásak voltak az utak, amikor mindenki lázas készülődésben sietett az ajándékokat rejtő boltok között, volt egy hely, ahol minden békés, nyugodt. Egy hely, ahol bárki bemehetett, hogy az ádventi időszakban kicsit ráhangolódjon az ünnepekre.
December 22-én, az Ifjú Fúvósokért Alapítvány és a Gyermek és Ifjúsági Központ Kht. Ádventi Hangversenyre invitálta a fúvószene kedvelőit.

A GYIK-ban megrendezett, hagyományt követő koncerten Lang Marianna és Vida György közreműködésével a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar kedveskedett a hallgatóságnak.
A díszműsor keretében többek közt megszólalt Sopron Megyei Jogú Város himnusza, Soproni József: Laudatio Scarbantiae Sarkady Sándor szövegével, Takács Jenő szvitje, a Régi magyar táncok, Frederic Chopin Románc címu szerzeménye, a világhírű ABBA együttes dalaiból összeválogatott hangulatos csemege, illetve az ünnepekre tekintettel karácsonyi dalocskák.

A délután folyamán dr. Friedrich András dirigálta a lelkes fúvós ifjúságot, akik hangszerükkel megédesítették a karácsonyi hangulatot. A közel kétórás koncerten remek hangulat uralta a díszes pompába öltöztetett termet. A komolyság mellett természetesen helyet kapott a humor is. A bohókás fiatalok nagy része piros Mikulás sapkával próbálta megfűszerezni a nem mindennapi zenei kavalkádot.
A koncert végén a halványan megszűnő világítás után sorozatosan meggyúltak a kottaállványra erősített csillagszórók, miközben halkan megszólalt a Karácsonyt idéző Csendes éj. A Csendes éj, amely reméljük sokak Szentestéjén ott lesz, hogy mindenki, családjával békességben, szeretettben ünnepelje Jézus születését.

A koncert záróakkordja a közönség kezében volt, akik lelkes vastapssal köszönték meg fúvósaink 2002. évi munkáját.
Hétvégi fúvósparádé
> 2002.09.06.
Kisalföld
Juventus zenekar: Minden vasárnap toronyzenével szórakoztatja a Fő tér közönségét

Több helyszínen is fellép az elkövetkező hétvégén a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar.

A fiatal fúvósok szombaton délután három órakor a balfi szüreti felvonuláson gondoskodnak a jó hangulatról, más művészeti csoporttal együtt. Este fél hétkor a Fő téren az V. Soproni Szüreti Napok térzenéjét szolgáltatják a Juventus fúvósai. Vasárnap délelőtt 11 órakor a Tűztoronyból szórakoztatják a közönséget, majd délután három órától a Bánfalvi Búcsú résztvevői találkozhatnak a dr. Friedrich András vezette fúvószenekarral.
Sopron-Kempten: Tizenöt éves a testvérvárosi kapcsolat
> 2002.08.14.
Kisalföld
Hamisítatlan bajor ünnep

A bajorországi Kemptenben augusztus 10-én nyitották meg az 53. Ünnepi Hét rendezvénysorozatát. A látványos eseményen ott voltak a soproniak is, dr. Gimesi Szabolcs polgármester vezetésével.
Sopron és Kempten kapcsolata még a rendszerváltás előtti évekre nyúlik vissza. A testvérvárosi szerződést 1987-ben írták alá a két város akkor hivatalban lévő vezetői.

Azóta nagyot fordult a világ - de legalábbis Európa - kereke. A történelmi események, és az azokaz követő évek tovább erősítették a kulturális-, oktatási- és sportkapcsolatokat. Kemptenben büszkék az elmúlt tizenöt évre. (...)

Kemptenben igazán otthon érezhetik magukat a soproniak. Nemcsak azért, mert vendégszeretők bajor barátaink, hanem azért is, mert lépten-nyomon magyar szót hallani. (...) A soproni művészeti együttesek is "hazajárnak" Kemptenbe. Ezúttal a Juventus Koncert Fúvószenekar és a Lajtha László Néptáncegyüttes kápráztatta el a közönséget. (...)

Az Ünnepi Hét középpontjában a kempteni vásár áll, reprezentálva Allgäu régió és Kempten gazdaságát. (...) A szinte állandóan zuhogó eső ellenére is tömegesen keresték fel a csarnokokat, no és természetesen a hatalmas sörsátrat, ahol esténként hamisítatlan bajor ünnep volt. Szólt a zene (itt is felléptek a soproni fúvósok, Friedrich András vezetésével) és literes korsókban mérték a sört. (...)
<
Negyven év: Jubilált a Juventus Koncert Fúvószenekar
> 2002.04.22.
Kisalföld
"Elfújták" a születésnapot

Negyven év rengeteg emlék! Mennyi dicsőséget szerzett a zenekar a városnak! Hányszor szépítette meg ünnepeinket, és hányszor lehettünk büszkék rájuk! És közben nemcsak a zenével gyönyörködhetett az együttes, hanem nevelt is. Isten éltesse a zenekart! (...)

A hat órakor kezdődő jubileumi, teltházas koncerten este fél tízig a zenéé volt a főszerep. A dr. Friedrich András vezette zenekar "elfújta" a negyven év legkedvesebb és legemlékezetesebb darabjait.

A születésnapi hangverseny az utánpótlás zenekar bemutatkozásával kezdődött a szülőkkel, barátokkal, zenekedvelőkkel zsúfolásig megtelt nagyteremben. Friedrich Gergely vezetésével "kicsik" és "nagyok" aztán azt is megmutatták, közösen mire képesek, majd Hanzséros Ágnes önkormányzati főtanácsadó és dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte az ünnepelteket és a hallgatóságot. Dr. Friedrich András karnagy azon kívül, hogy lelkes játékra vezette zenekarát, nem mulasztotta el, hogy zenetörténeti adalékokkal szolgálja a muzsika ügyét, így a megszólaltatott művek alkotóiról is sokat megtudhatott a publikum. Gratulált, és egyben köszönetét fejezte ki a sok éves segítségért Antal Vilmosné, a Vöröskereszt Soproni Területi Szervezetének titkára, aki elmondta, a Juventus minden nyáron muzsikál a mozgáskorlátozottak nyári táborában, s őszi bevételük is a rászoruló gyerekek üdültetését támogatja.

A jubileumi koncerten az önkormányzat nevében dr. Gimesi Szabolcs és dr. Payer Erzsébet alpolgármester adták át Sopron közgyűlésének elismerő oklevelét az együttesnek, karnagyuknak, dr. Friedrich Andrásnak pedig a Sopronért-díjat. Elismerő oklevelet kapott Sógor Ferenc, a GYIK igazgatója, aki húsz éve támogatja a zenekart. A polgármester ezt az alkalmat ragadta meg, s adta át az önkormányzat másik ajándékát, a zenészek új mellényeit, amit persze azonnal fel is kellett próbálni. A Magyar Fúvószenei Szövetség díszoklevelét hozta magával Dohos László ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, aki külön gratulált a fiatal zenészeknek és vezetőjüknek.

Az esti órákban a már tetőfokára hágott hangulatban a régi tagok is megmutathatták, nem felejtkeztek el hangszereikről. Együtt fújták az "öregek" és a "fiatalok", a közönség lelkes ünneplése közepette.
Juventus Koncert Fúvószenekar:
A fiatalok együttese
> 2002.04.13.
Kisalföld
Negyven év muzsika

Negyvenedik születésnapját ünnepli a dr. Friedrich András vezette Juventus Koncert Fúvószenekar. Az 1962-ben a Fenyő téri iskolában alapított úttörőzenekar ismert és elismert együttessé nőtte ki magát az évtizedek alatt, ám mindvégig megőrizte tagjai lelkesedését, a zene iránti szeretetét. Sopron közgyűlése elismerő oklevéllel gratulál a jubiláló együttesnek, karnagyuknak, dr. Friedrich Andrásnak pedig Sopronért díjat adományoz. Ugyancsak elismerő oklevelet kap Sógor Ferenc, a GYIK igazgatója, aki húsz éve támogatja a zenekart. (...)

Kezdetben nem volt könnyű a zenekar bővítése, de 1977-ben, Sopron várossá nyilvánításának 700. évfordulóján megtört a jég. A város adott otthont egy fesztiválnak, ahol bebizonyosodott: fiatalokból kiváló zenekarok verbuválhatók. Az igazi bizonyítás azonban így is 1980-ig váratott magára. Egyre több gyerek jelentkezett az együttesbe, s már nem csak a Fenyő téri iskolából. Egy év múlva át is költöztek a Gyermekek Házába, az akkori Úttörőházba, s ekkor már igazi városi zenekarrá váltak. (...)

Első külföldi útjuk 1983-ban a szomszédos Ausztriába vezetett, s ebben az évben képviselték először a megyét az Országos Úttörőzenekari Fesztiválon. A fellépések aztán sorra követték egymást, s az Ifjúsági Fúvószenekar sikert sikerre halmozott. A tagok megkapták első egyenruhájukat is: egy orkándzsekit, sapkával.
A nyolcvanas évek közepére már harminc feletti a zenekari tagok száma. A repertoár is egyre bővül, a karnagynak pedig mind több dolga akad a fellépésekkel. Svédország, NDK, aztán Németország, Svájc, Dánia és persze minden nagyobb fesztivál fellépéseik helyszíne, de természetesen ők "fújják" a városi ünnepeken, programokon is.
1988 óta aranydiplomások, '91-ben pedig a Magyar Köztársaság Kiváló Együttese címet kapták meg.

Tíz éve minden nyáron megszervezik a Magyar Fúvószenei Szövetség karmesterképző táborát, ezzel öregbítve a város hírnevét. Első hanghordozójukat, mely 1992-ben jelent meg, azóta két CD is követte. Kilenc éve utánpótlás zenekar is alakult, így a zenekar jövője is biztosítva van. Az Ifjúsági Fúvószenekar végül a nevét is "kinőtte", s 1999-ben felvette a Juventus Koncert Fúvószenekar elnevezést. (...)
Az együttes tagjai - immár hatvanan - hetente két alkalommal próbálnak a Gyermek- és Ifjúsági Központban lévő próbatermükben. (...)
A hűség indulója
> 2002.01.04.
Kisalföld
Juventus-hangverseny sok újdonsággal

A Juventus Koncert Fúvószenekar december 22-én adta adventi hangversenyét a Gyermek- és Ifjúsági Központ nagytermében. (...)

Az együttes legfrissebben tanult darabjaiból is válogatott jópár újdonságot, amikor műsorát összeállította. Ilyen volt Wagner Ünnepi zenéje a Lohengrin című operából, ami az est nyitányaként csendült fel. Gustav Holst (1874-1928) Bolygók című szvitjéből a Mars tétel remek fúvós muzsika, a Juventusnál a beérett előadásmód kritériumait hordozza; a háború istenének borzalmas jövetelét erős disszonanciákkal, dermesztő monoton ritmikával, energikus rézfúvós állásokkal festette. A zenekar szinte maradéktalanul érezte minden részletét, eggyé forrva dirigense jelzéseivel, mozdulataival. A holland Kees Vlak (1938) kompozíciója, az ősbemutatóként (!) felhangzó, szomorú aktualitást hordozó New York-nyitány már jóval "szelídebb" zene volt a Marsnál, ám jóval több ütőhangszert foglalkoztatott, s a szvitszerűen kapcsolódó, New York nagyváros ismert részeit zenében ábrázoló sorozat nem nélkülözte a himnikusságot se (középrész), továbbá bővelkedett aszimmetriában, kényes fafúvós állásokban (az utóbbi helyen beszélhetünk hamis intonációról is). Mozart harmadik kürtversenyének II. tétele, a szépséges Románc, ismét új anyag volt a repertoárban. Cser Hajnalka szólóját most még több helyen elnyomták a kísérő szólamok, amelyeknek éppen az a legnehezebb ebben a fúvószenekari átiratban, hogy lágyan, halkan játsszák az érzelmes tételt. Előadása mindazonáltal emlékezés volt a 210 éve meghalt zeneköltőre. (...) A soproni Thier László (meghalt 1960-ban) részleteiben, helyenként csupán töredékeiben megmaradt indulóját, az Ave Civitas Fidelissimát a népszavazás tizedik évfordulójára szánta (1931). (...) Megszólaltatásakor bizonyára mutatósabb, mi több, stílusosabb lett volna az 'ABA' indulóformát követni, a szerző jelzése szerint.

A "hűség indulója" megérdemelné ezt a pontosságot, annál is inkább, mert ezt a zenét a soproniak adták Sopronnak most, a népszavazás 80. évfordulója alkalmából. (...)

Karlheinz Belltől igényes, nehéz hangszerelésű filmzenéket hallottunk (Stars of Rock and Pop), ami sokrétegűségével is biztosan "ült" a zenekarban. (...)

Szólnunk kell a karmesterről, a hangverseny szóvivőjéről is néhány szót. Dr. Friedrich András mindkét szerepében jó volt. A keze alatt játszó fiatalokat a tőlük telhető legjobb játékra serkentette, a művekről, a szerzőkről meg a korról pedig csak annyit mondott, ami a teljesebb megértést, illetve műélvezetet segítette.
A Juventus kazettája
> 2001.08.17.
Nyugati Kapu
Méltóan a hírnévhez

Itt van a "harmadik" - ezzel a címmel jelent meg tavasszal a Juventus Koncert Fúvószenekar harmadik műsoros kazettája és ugyanazokat a számokat tartalmazó CD-je. (...)

A rögzített repertoár - stílusosan - fanfárzenével kezdődik: Marc Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert témájára épülő zeneművel, James Curnow Fanfárok és virágok című kompozíciójával. Világos, tiszta szólamvezetés, ritmikai és dinamikai kidolgozottság jellemzi ezt az előadásmódot. (Ez a megállapítás a következő darabokra is igaz.) Maros Ernő, a soproni fúvószene nagy öregje ezúttal Barátság-indulójával vívja ki elismerésünket. A zenekar nagy fokú precizitással érzi s interpretálja a pattogó stílust, plasztikus a dallamformálás, meggyőző a darab homofóniája. Klaus-Peter Bruchmann zenéje (Askania) egy középkori vár életének lapjait festi meg romantikus felfogásban. Sokszínű, változatos anyag, aminek hatására meglódulhat a képzelet. Mind a zenekari megoldások, mind a karmesteri elképzelések dicséretesen tudnak azonosulni az alkotói fantáziával. Élmény hallgatni Szergej Rachmaninov későromantikus szellemiségű G-moll Prelűdjének fúvós változatát, ami a Juventus repertoárjának egyik megkapó szépségű darabja. Kodály Kállai kettőse Berki László és Tóth Ferenc feldolgozásában a magyar népzenéhez visz közelebb. Jól sikerült a három részegység összeforrasztása, tempóbeli fokozása, a harmadik részben virtuózok voltak a fúvósállások. Lendületes, sodró erejű, talán kissé gyorsabb a kelleténél ifj. Johann Strauss műve, az Éljen a magyar! Ted Huggens szerzeménye (A jelen tükröződései, Reflections of this Time) megint csak az átlagon felüli előadói komdíció ékes bizonysága: a kellems The Exciting New Harmony Band, az andalító, lágy Blue Air meg az archaizáló, dinamikus Fugue A'La Mode.

A 'B' oldalon a "könnyebb" műfajok jegyében folytatódik a válogatás, az alkotók (s műveik) sorrendjében: Carlos Jobim (Desafinado), Giordano-Reverberi (Sinfonia per un Addio), Adolf Vancura (Payerbacher polka), Thier László (Herczeg Esterházy Pál - ünnepi induló), Ralph Maria Siegel (Moskau), Friedrich Gergely-Gréts Károly-Friedrich András (Esti mesék), Lehár Ferenc (Losonci-induló). A fentiekből, ha nem is mindet ismerjük, kitűnik, sokfélét tud ez a zenekar! Szívesen vállalkozik hazai és külföldi szerzemények bemutatására, s mindegyikben otthon érzi magát, mindegyikben örömét leli. Nívós, szorgalmas felkészüléssel interpretálja a különlegességeket. Megjelennek műsorában a soproni fúvóshagyományok feltárása, közkinccsé tételére irányuló törekvések - most Maros Ernő, Thier László darabjaira gondolunk -, de (nagyon helyesen) belső munkáknak, törekvéseknek is helyt ad (Esti mesék).

A "harmadik" - együtt a kazetta meg a CD - választékos, kimunkált, koncepciózus összeállítás, céltudatos karmesteri munkára valló maradandó, tárgyiasult művészi élmény, ami ismételten méltó a Juventus Koncert Fúvószenekar és vezetése hírnevéhez. Olyan új produkció - hála az eredményes összefogásnak -, amit a zenekedvelők meg a fúvószene barátai egyaránt meghallgathatnak, oktatási intézményekben eredményesen használhatnak.
Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó: Kétszázötven zenész városunkban
> 2001.07.02.
Kisalföld
Parádés indulók

Vasárnap délelőtt Sopron a zenének adta át magát. A Várkerületen, a Fő téren és az ódon girbegurba utcákon indulók dallamai gördültek végig utánozhatatlan hangulatot teremtve. Sopron pedig eggyé vált a muzsikával, felidézve a zenekultúra nagyságait, köztük azokat is, akik itt megfordultak. A VII. Nemzetközi Fúvószenekari Találkozón résztvevő együttesek látványos felvonulással örvendeztették meg a helybélieket és a város vendégeit.
A rangos eseményes a nürnbergi Kornburg Ifjúsági Zenekar, a nagykanizsai Ifjúsági Fúvószenekar, az ausztriai kindbergi Ifjúsági Zenekar, a kapuvári Városi Fúvósok, valamint a svédországi almhulti fúvósok vettek részt.

A Fő téren fogadta őket - a vendéglátó város nevében - a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar.

A látványos mozgáskultúrából a csepregi majorette-csoport adott ízelítőt. (...)
A soproni ifjúsági fúvószenekar érzelemgazdag koncertje a Fellhornon
> 2001.05.26.
Allgäuer Zeitung
Gyönyörű és tiszta időjárás kísérte a Kempten magyar testvérvárosából, Sopronból idelátogató ifjúsági fúvószenekar Fellhornon adott koncertjét. Dr. Friedrich András karnagy vezetése alatt a zenészek igényes műveket adtak elő. Már az előző esti - a második "Euregio Zenei Fesztivál" - gálakoncerten is bizonyították, hogy mind az elringatós, mind a temperamentumos bigband-zenéléshez kitűnően értenek.
A sonthofeni ifjúságiak csillognak - magyar zenei hangok
> 2001.05.25.
Allgäuer Zeitung
Két ifjúsági zenekar fergeteges koncertjével kezdetét vette az "Euregio Zenei Fesztivál". Míg a Kempten testvérvárosából, Sopronból Allgäuba látogatott zenekar közép-európai hangzást hozott a városba, addig a sonthofeni ifjak fúvós különlegességekkel készültek. (...)

A nyitókoncert másik részében a soproni Juventus ifjúsági fúvószenekar szerepelt. Az előadás mind a programválasztás, mind a teljesítmény szempontjából a közép-felsőkategóriába sorolandó. A darabok az euro-amerikai világot tükrözték: James Curnow ("Fanfare and Flourishes"), Klaus-Peter Bruchmann ("Askania") és Jacob de Haan ("Choral Music"). A magyar hangzásvilágot egy dal-válogatásokból álló mű és Brahms "V. magyar tánc"-a hozta el; ebből a stílusból többet is szívesen hallgattunk volna.

És a végére jött a mindent felülmúló finálé: a két zenekar eggyé válva játszott el két indulót. (...)
A lehető legjobb úton jár a Juventus
> 2001.04.20.
Nyugati Kapu

Tavaszi koncert a Gyermek- és Ifjúsági Központban

A kiváló együttes koncertjei mindig nevezetes eseményei a fúvósmuzsika kedvelőinek, barátainak. Április 7-én a Gyermek- és Ifjúsági Központban léptek fel, hangversenyük ünnep, igazi tavaszünnep volt, úgy is mondhatjuk, számadás: a műsorba szedett kompozíciók rendjéből kitűnt a Juventus Koncert Fúvószenekar művészi állapota, előadói erőnléte. (...)

Ifjú muzsikusaink ezúttal is sokféle szép zenével köszönték meg környezetük odafigyelését, a velük való törődést. Dr Friedrich András karmester és Friedrich Gergely harmonikus együttműködéséből megnyugtató következtetéseket vonhatunk le. Például azt, hogy mind az utánpótlás, mind a műsorpolitika, mind pedig a szakmai-művészi munka tekintetében a lehető legjobb úton jár a Juventus.

A gyermek-együttes - komolyabb szavakkal: az utánpótlás zenekar - máris üde színfoltja volt a tavaszi hangversenyeknek. Szerepeltetésüket jó gondolatnak nevezhetjük. Főképpen a Lővér-indulót, s néhány egyszerű "örökzöldet" játszottak mutatósan Friedrich Gergely irányításával.

A Juventus bőséges választékot kínált. A belső blokkban Bachtól Brahmsig ívelt a repertoár. A 147. sz. kantáta népszerű előjátéka még nem mutatta azt az előadói finomságot, érettséget, mint például Verdi híres Nabucco-részlete, vagy Brahms más karakterű 5. magyar tánca. Mindenképpen ki kell emelni Gustav Holst Bolygók című erősen karakteres, disszonáns szvitjének (1915) Mars-tételét, mint soproni bemutatót, Jacob de Haan 1953-as születésű holland komponista Korál-zenéjét, mint magyarországi első előadást, továbbá Alfred Reed (1921) amerikai szerző Orosz karácsony című sokszövetű muzsikájának soproni bemutatását. Mindhárom a karmester és a zenekar vállalkozó kedvét dicséri, fejlődési szándékát, továbblépésre törekvését, képességeinek reális megítélését. A jövőben bizonyára lesz módunk többször is élvezni ezeket a zeneműveket, mindig csiszoltabb, sokrétűbb előadásban.

A szünet után könnyűzenei klasszikusok vonultak föl. A bajor hangulatot sugárzó Tölzi lövészek induló a tízéves kempteni kapcsolatok ápolására megjelent német vendégek tiszteletére szólalt meg. A Két pintyőke polka meg A keringőző macska (Henry Kling, illetve Leroy Anderson darabjai) jó kedvet varázsolt a terembe, s a tréfás ábrázolás oldaláról mutatta be a Juventust. Leroy Anderson Kék tangója csaknem andalítóan hatott. A ragtime-zene legnagyobbja, Scott Joplin, mint a jazz előfutára, erősen szinkópált ritmusokra épülő néger tánczene stílusa megint fölfrissítette a légkört. Freddy Mercury szélsőséges hangulatok között mozgó érzelemvilága fúvószenekari átiratban is szerzője lelkének mélyebb régióiba engedett bepillantást.

A könnyűzene blokkot William C. Handy bigin-stílusú Basin utca indulója zárta, ráadásképpen pedig a nagy tapsot kiváltó, elmaradhatatlan Radetzky-induló csendült fel.

A Juventus Koncert Fúvószenekar kitett magáért
> 2001.01.05.
Nyugati Kapu

Thier László ünnepi indulójától a Samba Orfeoig

A Gyermek- és Ifjúsági Központban tartott adventi fúvóshangverseny kellemes meglepetésekkel szolgált a népes hallgatóság számára. A műsorszámok között a régebben is játszottak mellett több új darabot hallottunk; az eddigieknél jóval fontosabbnak tűnt valamennyi megszólaltatásnak minősége, technikai-művészi színvonala, mert előadásukat a Magyar Fúvószenei Szövetség minősítő bizottsága értékelte, mégpedig teljesen újszerűen, koncert és szórakoztató zenei kategóriában.

Ennek megfelelően a dr. Friedrich András vezette Juventus Koncert Fúvószenekar két műsorblokkba rendezte repertoárját, és abban külön-külön mérettetett meg a Dohos László-Auth Henrik- Pajzs Gábor összetételű zsűri által. A Magyar Fúvószenei Szövetség Magyarországon Sopronban minősített először az európai gyakorlattal harmonizáló új, száz pontos minősítő rendszerben. A Juventus zenekar kitett magáért!

Az első blokkban elfelejtett helyi zeneművel, Thier László hg. Esterházy Pálnak írt ünnepi indulójával kezdett. Szépen játszotta a Fanfárok és virágokat (James Curnow), érzelemgazdagon Balázs Árpád Concertinojának II. tételét, izgalmasan a középkori vár életének zenei képeit (Kluas-Peter Bruchmann: Askania). Berlioz Rákóczi-indulója halványra sikerült, ám tetszetős volt Rachmaninov g-moll Prelűdje, Liszt II. Magyar rapszódiája. A szünet utáni szórakoztató zenei összeállításban többet nyújtottak, szinte remekeltek a mieink. Heinz Dörle indulója (Hoch Badnerland), Rudolf Schneebigl polkája (A pincemester) - az utóbbi talán a tubán szólózó Hanyvári Ákosnak is köszönhetően - alapozták meg a hangulatot. Az ismert, mutatós slágerszámot (Hello, Dolly!) a "volt, mai, jövendőbeli gyermekek számára" Friedrich Gergely, Gréts Károly, Friedrich András írta, illetve összeállította, nagy tetszést kiváltó, szellemes, vidám Esti mesék című sorozata követte. A Fekete Orfeusz befejező zenéje (Luiz Bonfa: Samba Orfeo) tovább forrósította a koncert légkörét.

A lírai karácsonyi dalok a bírálóbizottság döntéséhez biztosítottak alkalmat s időt.

Az új minősítő eljárás szerint a koncert kategóriában nyolcvanhét ponttal arany diplomát, a szórakoztató zenei kategóriában kilencvenkettő ponttal kiemelt arany diplomát kaptak fiatal muzsikusaink!

A zsűri elnöke - Dohos László - elismerő szavakkal méltatta munkájukat, teljesítményüket, majd dr. Friedrich András karmestert köszöntötte hatvanadik születésnapja alkalmából. Gratulálunk!

Karnagyképző tábor: már a kilencedik
> 2000.08.17.
Nyugati Kapu

Kilencedik alkalommal rendezik meg - augusztus 21-én kezdődik - a soproni karnagyképző tábort. (...)

A tábor szakmai programja egyfajta metodikát, pedagógiát nyújt a fúvószenészek képzéséhez. A hazánkban lévő zenekarokat - kevés kivételtől eltekintve - amatőrök, jobbára ifjúsági korosztályú zenészek alkotják. Képzésük nagy türelmet, odafigyelést igényel. A szükséges technikát, metódust tanuljuk meg Sopronban, a Friedrich András vezette Juventus Fúvószenekar segítségével. (...)

Friedrich András személyében olyan karnagy áll a zenekar élén, aki a szellemiségében és a műsorpolitikát illetően is rendkívül friss, állandóan megújulni képes, kiváló színvonalú zenekart hívott életre. Nagy örömünkre, a nyugati régióban megőrizték vezető szerepüket. A Juventus Fúvószenekar tagjai és a karnagyképzés hallgatói között létrejött szimbiózis új szellemet hozott, amelyből mindenki csak tanulhat és profitálhat.


Dohos László

Nürnbergi mesterfúvósok
> 2000.08.11.
Nyugati Kapu

A Juventus zenekar nyugati sikerei

A soproni Juventus Koncert Fúvószenekart meghívták Kapfenbergbe, a nemzetközi fúvószenei szövetség ötvenéves jubileumára és a nürnbergi európai fúvósok fesztiváljára. (...)

A Juventus Koncert Fúvószenekaron kívül három osztrák, egy bolgár és egy amerikai zenekar volt az ausztriai találkozón. Elsőként léptünk a közönség elé, mivel a kapfenbergivel egyidőben Gusswerkben is volt fellépésünk. Nagy sikerrel játszottuk Balázs Árpád Concertinoját, a Piroska hazája című könnyűzenei összeállításunk pedig osztatlan elismerést aratott. Másik utunk Nürnbergbe, az európai fúvósok fesztiváljára vezetett, ahol hatvan zenekar vett részt. Hazánkat négy együttes, a tótkomlósi, a mogyorósbányai, a Sopron városi és a Juventus képviselte. Itt nem csak a fúvószene szépségét terjesztettük, a zsűri előtt több kategóriában mérettünk meg. Elsők lettünk. A verseny utáni napon csaknem tízezer ember előtt zenéltünk nagy sikerrel.


Dr. Friedrich András

Névváltozás és jubileum
> 2000.03.24.
Nyugati Kapu

Hangverseny előtt a Juventus Koncert Fúvószenekar

Január elsejétől új néven muzsikál a Soproni Ifjúsági Fúvószenekar. (...)
Juventus latinul: ifjúság. Januártól a Juventus Koncert Fúvószenekar nevet használjuk, s e név alatt a teljes művészeti függetlenség jegyében dolgozunk a városi fúvósélet hierarchiájában. Tagságunk legalább kétharmad részben húsz éven felüli fiatal, a "koncert fúvószenekar" pedig a szakmai minősítés magas fokát tükrözi. 1993 óta Friedrich Gergely irányításával 15-20 fős utánpótlás-együttesünk is van, 9-12 éves gyermekek, akik a zeneiskola fúvós tanszakairól jönnek hozzánk tanáraik javaslatára. Ezáltal "kétlépcsős" formában megoldott az utánpótlás folyamatossága. (...)

A tavaszi hangversenyen Liszt 2. Magyar rapszódiáját és Elgar Ünnepi indulóját mutatjuk be. Örömmel, hiszen ritkaságszámba megy, hogy a rendezvénysorozatban helyt kapott a fúvósmuzsika, s éppen a mi együttesünk léphet fel a délutáni koncerten.


Dr. Friedrich András

Emlékkoncert
> 1999.11.06.
Kisalföld

A Soproni Ifjúsági Fúvószenekar dr. Friedrich András vezetésével nagy sikerű koncerttel emlékezett az egy évvel ezelőtt elhunyt zenekari tagra, Antal Vilmos tamburmajorra. A Gyermek- és Ifjúsági Központban megtartott emlékhangversenyen a népes közönség örömmel fogadta az Antal Vilmos kedvenc zenekari számaiból összeállított koncertet.

Fúvóstovábbképzés Sopronban
> 1999.09.18.
Kisalföld

Sopron szép város, nagyon jó a levegője, utcáin sok a turista és az ott lakó emberek nyugodtabbnak látszanak, mint az ország más táján élők. Ami számunkra még ennél is fontosabb: van egy nagyon jó ifjúsági zenekara dr. Friedrich András karnagy vezetésével. Egy műkedvelő zenekarnak a működése során nagyon sok problémával kell megküzdenie, főleg ott, ahol bázisként nincs közép- vagy felsőfokú zenei képzés. Ilyenek az esetleges fakultáció, rendszeres megjelenés a próbákon, hisz van iskola és van munkahely. Ennek ellenére még egyszer leírom: az augusztusban megrendezett fúvóskarnagyok országos továbbképzésének méltó helyszíne és partnere volt Sopron, illetve a már említett ifjúsági fúvószenekar. Mai - nem minden szempontból kultúrbarát világunkban - felüdülésnek hatott a tábor helyszíne, a Gyermek- és Ifjúsági Központ (GYIK) és annak munkatársai. Azt hiszem, mindenki számára világos kell, hogy legyen: egy-egy zenei produkció végén felcsattanó tapshoz - a zenekaron és karmesteren kívül - nagyon sok ember háttérmunkája szükséges. A terem berendezése, a felkészülési nyugalom biztosítása, a záróhangverseny megszervezése, egyéb, óránként adódó problémák (kottamásolás, segédanyagok, gyógyszerek beszerzése), a hallgatókkal történő, minden irányú gondoskodás elmaradhatatlanul hozzájárul és szerves része egy ilyen szakmai továbbképzésnek, illetve a záróhangversenyek, az a munka, amit Sógor Ferenc és nagyszerű csapata végzett.

A hallgatók, akik karmesterek voltak, valamint a teljes tanári kar ezúton köszöni Sopronnak, a Soproni Ifjúsági Zenekarnak és a GYIK-nak ezt a nagyon hasznos és szép hetet.


Dohos László
A Magyar Fúvószenei Szövetség elnöke,
a továbbképzés program felelőse

Fúvóstalálkozó a Fő téren
> 1999.06.28.
Kisalföld
A Soproni Ünnepi Hetek eseménysorozatában a hétvégén immár ötödik alkalommal tartották meg a nemzetközi fúvóstalálkozót. A Pro Kultúra Sopron Kht. és a Soproni Ifjúsági Fúvószenekar karnagya, dr. Friedrich András szervezte seregszemlén a soproniak mellett Szlovéniából a maribori, Horvátországból pedig a varasdi fúvószenekarok vettek részt.

A határainkon kívülről érkezett együttesek a várkerületi díszes felvonulást követően masíroztak a Fő térre, ahol a soproni zenekarral mindenekelőtt az Európa-himnuszt játszották el, majd a fúvósmuzsika legszebb darabjaiból adtak műsort a hálás közönség nagy örömére.
Szép sikerről számolhat be az Ifjúsági Fúvószenekar
> 1999.04.15.
Kisalföld

A Soproni Tavaszi Napok egyik kiemelkedő eseménye volt az Ifjúsági Fúvószenekarnak a Magyar Művelődés Házában megtartott koncertje. A szomorú, esős vasárnap ellenére a szépszámú közönség, melynek soraiban ismét voltak hazánk más tájain élő vendégek, örömmel fedezték fel a már megszokott, kedvenc művek mellett az ifjú zenészek által megtanult és magas színvonalon előadott új műveket. (...)

A zenekar életében a tavaszi hangverseny ideje, amikor az együttes működését szolgáló Ifjú Fúvósokért Alapítvány kuratóriuma beszámol a nagyközönségnek az elmúlt évi tevékenységéről. (...)

1998-ban 47 különböző eseményről adhatunk számot, köztük kiemelkedő élményt adott zenésznek és hallgatónak a hangszerbemutatóval és műismertetővel egybekötött fertődi előadás. A számos helyi, hazai és külföldi esemény közül kiemelkedik a júniusi, Bécsi Ünnepi Hetek fúvósfesztiválján való részvétel. A hét ország közel ötven zenekara közül csak a soproni zenekar volt "civil", sőt, ifjúsági. A zenészek szakmai és közönségsikerét az is bizonyítja, hogy a rendezőbizottság meghívója az 1999. évre ismét megérkezett.

A zenekar Sopronban fogadott több zenekart. Az évzáró karácsonyi hangverseny előtt komoly siker volt az ausztriai "Sehr guten Erfolg" diplomával jutalmazott minősítő hangverseny. (...)

Sógor Ferenc

Fúvóssiker
> 1998.12.05.
Kisalföld

A Soproni Ifjúsági Fúvószenekar nyolcadik éve vesz részt az ausztriai Fúvószenei Szövetség által szervezett minősítő hangversenyen.
Az elmúlt hétvégén a burgenlandi szövetség karmestere az Alois Loidl vezette zsűri hét együttes minősítő programját értékelte.

A dr. Friedrich András vezette soproni együttes kiemelkedő sikert ért el a kategóriájában, amelyet a zsűri "Sehr guten Erfolg" diplomával jutalmazott. A Soproni Ifjúsági Fúvószenekar ez évi utolsó koncertje a Magyar Művelődés Házában lesz december 19-én a karácsonyi hangverseny keretében, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők és a zenészek.

Egy zenekarról másképpen...
> 1998.09.09.
Soproni Maraton

A soproni Ifjúsági Fúvószenekar dr. Friedrich András vezetésével 1998-ban már 37 alkalommal szerepelt. A mintegy 50 hazai és nemzetközi műből álló repertoárjukból sok szép dallam csendült fel a németországi neudrossenfeldi koncertjeiken is.

A zenekar tagjai már készülnek az őszi eseményekre, köztük a Magyar Rádió beli és az ausztriai minősítő koncertre. A soproni szereplésekre is szeretettel várják a közönséget, mely eddig is az Ifjú Fúvósokért Alapítványon keresztül sok anyagi és erkölcsi segítséget nyújtott a művészeti együttes további munkájához.

Kétszeres aranydiplomások
> 1997.12.27.
Kisalföld

Az ország első számú fúvószenekara

A Soproni Ifjúsági Fúvószenekar a minap dr. Friedrich András karmester vezényletével a Magyar Művelődés Háza nagytermében lépett pódiumra, hogy a Magyar Fúvószenei Szövetség legmagasabb szintű zsűrije előtt adjon karácsonyi - egyben minősítő - hangversenyt. A fiatalok azt mindenesetre jó előjelnek tekintették, hogy a november végi ausztriai minősítő koncertjük kiemelt aranydiplomát eredményezett számukra.

A zsűriben helyet foglalt Balázs Árpád, a Magyar Fúvószenei Szövetség elnöke, Dohos László, a Magyar Honvédség Központi Zenekara főkarmestere és Auth Henrik, a honvédség nyugalmazott főkarmestere. A soproni fiatal fúvósok nagy sikerű hangversenyükkel mind a koncertzene kategóriában, mind a szórakoztató zene kategóriában elérték a maximálisan adható 150-150 pontszámot, megőrizték "Fesztiválzenekar" címüket, s kétszeresen kiemelt aranydiplomában részesültek. Ezzel a kiváló teljesítménnyel pedig az ország mintegy hétszáz fúvószenekara közül az első helyre ugrottak. A zsűri értékelésében egyebek között elhangzott: az együttes sok kitűnő szólistával rendelkezik, s csak a legmagasabb fokon lehet szólni a zenekar stílusos előadásáról. Hangversenyük sikeréhez a koncerten jelen lévő Anton Leeb, a Burgenlandi Fúvószenei Szövetség elnöke is gratulált.

A minősítő - karácsonyi - hangversenyen Sógor Ferenc, az Ifjú Fúvósokért Alapítvány titkára is mondott köszöntőt. Mindenekelőtt hálás szavakkal illette azokat a cégeket, vállalkozókat és magánszemélyeket, akik nagylelkű támogatásukkal hozzájárultak az ifjak sikeréhez. Az adó egyszázalékos felajánlásából is csaknem hatvanezer forint gyűlt össze. A titkár összegzéséből kiderült, ebben az évben majd ötvenszer - nem egy alkalommal külföldön - léptek közönség elé az ifjú fúvósok, akiknek sikerére jellemző, hogy hangkazettájuk második kiadása is mind egy szálig elfogyott. Az utánnyomásról megkezdődtek a tárgyalások.

Több mint negyven fellépés
> 1997.09.27.
Kisalföld
Ünnepre készülnek a fúvósok

Ismét itt az ősz, s mire ezek a sorok papírra kerülnek, a Soproni Ifjúsági Fúvószenekar közel hetvenfős közössége több mint negyven szereplésen van túl. Az 1997-es esztendő is a művészeti csoport töretlen fejlődését hozta. A sok-sok esemény közül kiemelkedő az augusztus végi, mely hetedik alkalommal bizonyította, hogy a Magyar Fúvószenei Szövetség jól döntött, amikor a fúvószenekarok karmesterképző-táborát városunkba hozta.

A zenekar ez évi, külföldi utazása a két testvérváros programjaira épült. Szeptember negyedik napján este a németországi testvérváros, Kempten közönsége a város hangulatos főterén várta és a tapsokból ítélve ismét szívébe fogadta a zenekart. Dieter Zacherle úr köszöntő szavaiból kitűnt, hogy a tízéves testvérvárosi kapcsolat ezer szállal kötődik a két város sok-sok polgárához, s a hivatalos kapcsolatokon túl ez a legfontosabb. Ezt a szeretetet élvezhette sokadszor a zenekar a St. Mang-i (Kempten külvárosa) zenekar idei meghívásában.

Nem sok idő volt a pihenésre, mert a 12-25 éves fiatalokból álló együttes a Brenner-hágón keresztül már indult is tovább, hogy az Olaszország területén fekvő Bolzano/Bozen testvérváros Heinz Bragana vezette zeneklub meghívásának tegyen eleget.

Szeptember első péntekének kora estéjén a zenekar látványos, közönségsikert produkáló felvonulása a belvárosban már előrevetítette a szombati hangversennyel szembeni várakozást. A ragyogó napsütés, az ezren felüli érdeklődő és értő közönség, valamint a zenekar alkalomhoz illő műsorválasztása dr. Friedrich András vezetésével méltán váltott ki egy boldog órát mindenkiből.

Hazaérkezés után újabb izgalmas feladatok várják az ifjúsági fúvószenekart. A tagok, szülők, s talán Sopron város fúvószenét kedvelő lakossága is tudja, megtiszteltetés és elismerés, hogy az ország több mint hétszáz fúvószenekara közül a Soproni Ifjúsági Fúvószenekar kapott lehetőséget egy születésnap ünneplésére.
Balázs Árpád kiemelkedő zenei szaktekintély hatvanadik születésnapján - a napja október 1-je - szerzői esttel Sopronban ünnepel, soproni barátai körében. Minden közreműködő kórus, szólisták, zenekar izgalommal készül az estre. A művészt köszönti a város vezetése is.

Az ifjúsági fúvószenekar már több mint harmincöt éve sok-sok örömet szerzett tagjainak és közönségének - ezzel az esttel is ez a szándék. A rendezők minden érdeklődőt várnak, töltsenek egy kellemes estét az ünnepelt és a közreműködők társaságában.


Sógor Ferenc
az ifjúsági fúvószenekar titkára
Az 58 ezer tagú család
> 1997.08.27.
Kisalföld
Országos nyári karnagytalálkozó hetedszer

1990-ben alakult meg a Magyar Fúvószenei Szövetség, amelynek már legelső feladatai között szerepelt a karnagytábor megszervezése. Tudniillik az ország majd minden fúvószenekarának élén lelkes, hangszeres zenetanárok álltak, akik viszont nem voltak szakképzett karnagyok. Az együtt gondolkodás, az új ismeretek utáni igény hozta össze a fúvósokat, s a repertoárok bővítése, a szakképzettség megszerzése volt a cél. El is értük, hiszen ma már nemzetközi elismertségű karmesterek vannak közöttünk. A tábor egyébként önkéntes alapon működik, s ma már azt is ki merjük mondani, hogy ez itt oklevelet adó mesterkurzus.

A Magyar Fúvószenei Szövetség a szervező, a lebonyolításban segítséget nyújt a soproni Gyermekek Háza és az Ifjú Fúvósokért Alapítvány. A szövetségről tudni kell, hogy minden tagja, beleértve a vezetőit is, társadalmi munkában látja el feladatait. Talán ebből ered a végtelen lelkesedés... A szövetség egyben a finanszírozó is, az anyagiak előteremtéséhez segítséget kapunk viszont a Nemzeti Kulturális Alaptól. A résztvevőknek tulajdonképpen csak szimbolikus összeget kell fizetniük, ami azért is fontos, mert tanárokról, s pedagógusi fizetésekről van szó. Egy-egy alkalommal 25-30 karnagy van itt, ez a létszám optimális. (...)

Annyiban hasonlít egy táborra, hogy rendkívül nagy a kedv és jó a hangulat. No és egyik nap Kőszegre és Csepregre kirándulunk, de utunk is szakmai találkozókkal van fűszerezve. Emellett azonban reggel kilenctől este 10-ig, néha még tovább, komoly munka folyik. Az idén először közép- és felsőfokú csoportra osztottuk a résztvevőket. (...)
Előadásokat is tartanak neves szakemberek, mint például dr. Bónis Ferenc egyetemi tanár. A karnagyok új műveket ismernek meg segítségükkel, s tulajdonképpen "karban tartják" a karjukat, elsajátítják a karmesteri pálca használatának tudományát, a hangszerelést, s mindent, amit egy jó karnagynak tudnia kell. Tanulmányaik során a Soproni Ifjúsági Fúvószenekar van segítségünkre már hosszú évek óta. A fiatal fúvósok kiválóak ebben a szerepben, képesek ugyanis valóban azt játszani, amit a karnagy dirigál. Így azonnal látható és főleg hallható az eredmény. Olyannyira velünk vannak már, hogy a sikeres irányítást tapssal is honorálják, ám ha valaki nagyot hibázik, leáll a zenekar. (...)

700 fúvószenekar van az országban, ide számítva a majorette-csoportokat, az ifjúsági és kamarazenekarokat is. Ez 58 ezer embert jelent, akik a zene iránt érzett szeretetből, lelkesedésből játszanak - sokszor még akkor is, amikor már hírük és tudásuk alapján meggazdagodhatnának egy-egy fellépésen. De nekünk a taps a tiszteletdíj...


Balázs Árpád
érdemes művész, Erkel-díjas zeneszerző
a Magyar Fúvószenei Szövetség elnöke
Véget ért az ötödik országos mesterkurzus
> 1995.09.01.
Soproni Újság
Pontosan öt évvel ezelőtt töltötték itt az utolsó augusztusi hétvégéjüket először az ország minden részéből idesereglett fúvószenekari karnagyok. Továbbképzésük egy hete valóban inkább a mesterkurzus névvel illethető, hiszen a szakma legjobbjai, az Érdemes művész Auth Henrik ezredes, a Magyar Honvédség nyugalmazott főkarmestere és a Liszt-díjas Dohos László ezredes, a Magyar Honvédség karmestere, főiskolai tanár a tábor gyakorlati vezetői.

Az elmúlt öt évben talán csak szakmai gyarapodás jelezte a változást, szerencsére a tábor irányítása, hossza, a közreműködő együttes, a soproni Ifjúsági Fúvószenekar ugyanaz maradt. A helyszín is a régi, a Deák téri Gyermekek Háza ilyentájt fúvómuzsikától hangos.
És az ötödik tábor is a záró díszhangversennyel ért véget, amelynek rangos vendégei voltak Farkas Ferenc és Takács Jenő zeneszerző személyében.
Karnagytábor: a megismerés lehetősége
> 1995.08.31.
Kisalföld
Bezárja kapuit az idei, ötödik Országos Fúvós Karnagytábor Sopronban.

Balázs Árpád zeneszerző, táborvezető:
- Az öt év folyamatossága garancia arra, hogy az Országos Fúvószenei Szövetség elképzelései helyesek, életképesek. Olyan fúvószenei közéleti gondolkodás alakult ki, mely ezt a sok szempontból másodrangúnak ítélt szakterületet az élvonalba emelte, megítélését jelentősen javította a köztudatban. Új anyagot, új ismeretet adott a karmestereknek, s ami nagyon fontos: egymás megismerésének lehetőségét biztosította.

Auth Henrik karmester:
- Az öt év eredményes voltát leginkább a karmesteri munkában látom. Az itt tanultak a zenekarok munkájában tükröződnek. Kollégáink, miközben dirigálják zenekaraikat, szakmai és magatartásbeli ismereteket, önként vállalt viselkedésformát, fegyelmet is sugároznak, együtteseik élén demokratikus kapcsolatrendszer részesei, formálói.

Dohos László karmester:
- Előbbre léptek a zenekarok, s amellett, hogy stabilizálódtak, színesebbek, tartalmasabbak lettek műsoraik. Az évről évre idejött karnagyok mindig sok újat vittek magukkal, amivel népszerűbbé tehették, s tették a fúvósmuzsikát.

Galli János nyugdíjas igazgató, karnagy:
- A tábor jelen pillanatban szinte az egyetlen komoly fórum fúvóskarnagyaink számára, ahol szervezett formában fejlődhetnek, elsősorban szakmai szempontból. Színvonala ideális. Örülök, hogy itt dolgozhatok, az én életemben is sokat jelent.

Dr. Friedrich András soproni karmester:
- Rengeteg fúvósművet ismertünk meg. az ifjú fúvósok több karnagy stílusához szoktak, a kölcsönösség jegyében sokat tanultak, országos szinten ismertebbek lettek. A tartalmas munka a szereplések színvonalát emeli majd, rádiószerepléseink számát is gyarapítani fogja.

Bencsik Erzsébet soproni zenetanár, korrepetítor:
- Zongoristaként fúvós partitúrát játszani nehéz, de szép feladatot jelentett, hasznos munka volt számomra, amiből sokat tanultam. A tábor szervezése, légköre jó volt minden szempontból. Örömmel vállalnám jövőre is a megbízást.

Sógor Ferenc szervező, a Gyermekek Háza vezetője:
- Úgy érzem, hogy a fúvósszövetség nagyra értékeli munkánkat. A tábor zenekarunk fejlődését szolgálta, a szervezők gyakorlatát csiszolta, finomította. A soproni közönség számára színvonalas eseményt nyújtottak mind a záróhangversenyek, mind a nívós előadások. A tábort szeretettel hívjuk, várjuk jövőre is.